Pratar vi trav är det sannerligen ingen bra kombination fast nu är rubriken en aning missvisande då denna artikel kommer handla om både Trav och Galopp! De tankar och funderingar jag idag vill beröra är hur det kommer sig att travsporten går hem i stugorna medan galoppsporten oftast får verka i det tysta. 

Tipsextra!! 

För det först så tror jag huvudorsaken är traditionen och att den traditionella svensken alltid har uppskattat det gamla och hederliga. Så därför får vi backa i tiden och gå tillbaka till 1974. Vad skedde då? Jo det klassiska Tipsextra (som vi flesta med år på nacken har minnen ifrån) började visa trav för svenskafolket och på denna tid fanns det ingen konkurrens när vi pratar sporträttigheter - så där med serverades och introducerades svenska folket för sporten Trav! Galoppen har däremot aldrig lyckas få den TV-Tid på bästa sändningstid.

Omsättningen!!

Då omsättningen är så otroligt mycket högre när det trav, gör att galoppen hela tiden hamnar på efterkälken. Och den typiska spelaren drömmer om de stora pengarna och skulle aldrig byta sport om inte omsättningen och framför allt vinsterna var likartade. 


Spelalternativen och Tävlingsdagarna!! 

Det finns ofantligt fler spelalternativ när det gäller trav, fast förstår om galoppen inte satsar på systemspel när omsättningen är betydligt mindre. De lockar betydligt fler spelare via vinnarspelet där den klassiska kombon är huvudattraktionen. När jag studerar antalet tävlingsdagar i månaden så är det i princip dagligen tävlingar när det gäller trav och galoppen har i snitt 5-8 tävlingsdagar/månaden. Dessutom har galoppen inga direkta attraktiva tävlingsdagar - vanligast onsdagar och söndagar. Och då blir de oftast utkonkurrerade av större travtävlingar med miljonomsättning. 

Massmedia!! 

Massmedia drar ju även sitt strå till stacken då i princip all större tidningar har sin bevakning kring travet och lägg då dessutom till ett antal tidskrifter som hårdbevakade de flesta tävlingarna. Så självklart kan inte galoppen utmana travsporten när bevakningen är såpass mindre. 

Summa Summarum!! 

Det är två skilda sporter som jag har behandlat idag och det är totalt olika förutsättningar som råder - att jämföra dem är både fel och orättvis! Så att tro och försöka vända trenden över en natt i det traditionsbundna Sverige det händer inte! Min sympati och intresse för galoppsporten minskar inte, även fast min kunskap är bredare och större inom travet. När man kommer till insikt att sporterna inte går att jämföra - först då kan man börja från en ny ruta. En ruta där man kan se möjligheter att utveckla sporten på sitt sätt utan att blicka över den betydligt större travsporten.  Det finns ofantligt fin galoppsport världen över och vill Du se och framför allt spela med chans att förädla Din insats så finns det verkligen ett spel att överväga.