Valet av person och häst var inte direkt svårt, då Jetset ligger mig personligen varmt om hjärtat och är dessutom högaktuell i Sto-SM.  Att dessutom få en bild om vem som ligger bakom Jetsets framgångarna och som känner henne allra bäst gör det hela högintressant!  Välkommen Johanna Kinell, skötare till Jetset!

"Min Farfar var Travtränare"!! 

Johanna  föddes 6 november 1985 och har hållit på med trav i större delen av hennes liv. Valet blev självklart att syssla med hästar då hon mer eller mindre blev infödd i ett travstall. Hennes mamma och pappa hade egna hästar, medan hennes farfar är en f.d travtränare.  Johanna berättar: "Under skoltiden spenderade jag nästan all min lediga tid i stallet och inledde senare min karriär genom att flytta runt och vara lärling hos olika travtränare". Hon beskriver sig som en glad, hjälpsam och tävlingsinriktad tjej. Johanna flyttade senare till Halmstadtrakten, där hon fick jobb hos några lokala tränare och slutligen 2013 fick hon anställning hos proffsstallet Peter Untersteiner. "En Adrenalinkick"!! 

"Jag Älskar att hålla på med Djur och kontakten med hästar är speciell. Arbetet i sig är väldigt fritt och självständigt där vi har ett stort ansvar. Att få jobba med sin hobby och bli belönas med en lön varje månad är ju inte illa" kommenterar Johanna när jag frågar vad hon tycker om sitt arbete. Hon berättare vidare: "En stor fördel är att det är ett fysisk arbete som visserligen kräver mycket tid och visst sliter det på kroppen en del. Jag har svårt att släppa jobbet när jag är ledig - men samtidigt får jag en enorm adrenalinkick när någon av mina passhästar kommer till start". Då var det dags att prata lite om Jetset: 

"Genomsnäll, Sällskapssjuk och Ständigt Hungrig"!! 

Jetset tränades i unga år av Peter Untersteiner, fast flyttades relativt omgående till Joakim Sandqvist. Men efter hans fruktansvärt tragiska bortgång valde ägarna att flytta Jetset till Flemming Jensen. Cirkeln slöts sedan när Jetset återigen kom tillbaka till Peter. Johanna själv tog över huvudansvaret för henne i februari och  Jetset eller Jettan som hon också kallas beskriver Johanna som en underbar häst som är snäll på alla sätt och vis. Är det något hon blir nöjd av så är det att komma ut i hagen på morgonen, få mat samt är grymt sällskapssjuk.  Skrattade gött när jag fick höra om hur matglad hon är och att hon går på en ständig diet. En stjärna som hon är dessutom självklart bossen i hagen! 


"Träna, Resa, Tävla"!!! 

Jetset tränas som oftast två gånger i veckan i en styrkebacke i 40-tempo. De gör ingen större skillnad på hennes träning jämfört med andra ekipage, förutom att hon i princip alltid tränas ensam då hon kan bli lite väl överambitiös tillsammans med andra. De genomför dessutom ett lättare banjobb om det skulle gå flera veckor mellan starterna. Johanna berättar vidare att: "Jetset tycker om att träna, är underbar att resa med och en stor favorit är själva tävlingsmomentet". 

Numera är det ofta tuffa lopp som gäller för Jetset med tanke på den höga klass hon tillhör. När de är dags för lopp har Peter sitt speciella upplägg  och lägger upp en medveten taktik som passar henne helt och fullt, vilket resulterar att hon får behålla sin löpglädje och sitt självförtroende. Och så länge hon får dessa upplägg, tjänar hon oftast fina pengar. 


"En Tuff Märr"!! 

När frågan kommer på tal om hur högt Johanna håller Jetset jämför med andra ekipage blir svaret:  "Hon har oftast väldigt hög nivå, kunnande och kapacitet - men har ofta haft problem med fräschören.  Som ung var hon väldigt skör och tålde inte så mycket. Hennes ben har dock blivit bättre med åren och nu håller hon väldigt fint". Vidare berättar Johanna: "att Jetset inte varit behandlad sedan hon kom tillbaka till Peter Untersteiner och att ju mer hon får starta desto mer utvecklar hon en hårdhet - är helt klart en tuff märr"!! 

Om vi då inriktar oss för en stund på själva tävlingsmomentet:
"Norskt Huvudlag, Barfota Bak samt Jänkarvagn"!! 

När det kommer till tävlingsmomentet har Jetset många starka och fina sidor. Hennes fruktansvärd underbara speed går inte beskriva i ord, hon är lättkörd, ärlig och som Johanna var inne på tidigare så reser hon jättebra! Hon har en nackdel och det är att hon inte är snabb ifrån start och är alltid beroende av alla andra då hon alltid måste köra på chans. 

När det gäller utrustning så är det halvstängda norska huvudlaget det nya. De har Jetset använt under de två senaste starterna, fast dock har det aldrig blivit läge att rycka den. Och för den som inte sett/studerat dessa lopp så har hon suttit fastlåst bakom Seedorf O.M.F med krafter kvar i bägge dessa lopp (slutat tvåa). Annars är hennes mest normala balans barfota bak i kombination med Jänkarvagn. Självklart frågade jag Johanna vilka hennes tankar är inför Sto-SM i helgen: "Lite vingelläge och risken är att hon inte kommer ner någonstans - då måste hon backa sist och det blir såklart tufft. Men hon fäller alltid många tillslut så jag tror och hoppas att hon kan tjäna en bra slant."  Jag Bugar och Bockar för den tid Du lagt ner Johanna och önskar Er all lycka i helgen och i framtiden!