Då var det återigen dags för ett spännande personlig porträtt och denna gången är det Marit Jonsson tillsammans med Orion Tilly. Orion som han också kallas startar tillsammans med Peter Untersteiner på lördag i V7-5! 

Från Ridning till Untersteiner!
Marit har haft ett hästintresse sedan barnsben - först genom ridning och när hon tillsammans med familjen i tonåren flyttade till dalarna började hon rida hos en amatörtränare och det var här som travintresset startade. Marit berättar: "Jag gick gymnasiet på Wången och sedan studenten 2002 har jag jobbat heltid hos olika tränare. För fyra år sen började jag hos Peter Untersteiner och jag trivs mycket bra". 

  "Får Arbete med Min Hobby" 

Marit går upp före tuppen på måndag-tisdag samt torsdag-fredag för att fodra hästarna. Onsdagar börjar hon något senare för då är det inga fortkörningar. Marit Berättar: "Hästarna äter i dryga halvtimman sedan släpper jag ut dem och fixar i stallet. När stallet är klart blir det frukost innan vi börjar köra. Sen är det fortkörning hela förmiddagen, normalt tre eller fyra turer.  Efter lunch är det fix och pyssel med hästarna och deras utrustning. Är det inga tävlingar på kvällen är jag klar i stallet ungefär mellan klockan fyra och fem. Visserligen kan det vara många långa dagar, kvällar och ibland nätter - fast den stora fördelen med hästskötaryrket är helt klart att få jobba med sin hobby". 

"Blir Sällan Nervös" 

Marit och Orion har varit ett team sedan han kom till Peter Untersteiner, vilket han gjorde i juli 2015.  "Jag har haft honom hela tiden" berättar Marit och fortsätter berätta: "Självklart är det spännande när hästarna tävlar, framförallt i lite större lopp men nervös blir jag sällan. Jag blir väl irriterad om dom sitter fast eller blir störda av något annat ekipage, men det är ju inget man kan styra över". 

"Lilla Ponnyn är Underbar och Världens Goaste" 

Orion var hingst fram tills ifjol då han kastrerades och Marit förklarar: "Han var snäll även som hingst, men nu som valack är han helt underbar att hålla på med - aldrig något krångel och världens goaste". Hon kallar även honom för den lilla ponnyn, då han är ganska liten. Blev lite nyfiken på Orions träningsupplägg och ställde frågan till Marit och hon berättade: "Orion gillar att träna men han vet precis var någonstans han ska springa fort och däremellan kan han vara ganska lat. Han tränar i regel två dagar i veckan och då går han fyra intervaller i backen och sen fyra på rakbanan. Innan dess gick han sex eller åtta intervaller i backen, men sedan ändrade vi träningen till både backe och rakbana - sedan dess har han presterat bättre. Jag brukar även ibland rida lite motionsturer och det gillar han". 

"Inte Startsnabb och Svarar Bra på Norsken"

"Orion gör alltid så gott han kan i loppen, men är tyvärr inte så snabb ut och hamnar som oftast i de bakre delarna av fältet. Hans  avslutningar är oftast riktigt bra, fast nu när han tjänat en hel del pengar och möter kapabla hästar mest hela tiden så det är ibland svårt för han att ta in längder till slut. Han har en förmåga att som oftast få med sig en peng hem". Marit förklarar vidare: "Han går med ett norskt huvudlag för han blir för pigg från början om vi har hel- eller halvstängt huvudlag. Han brukar svara bra när man rycker ner den". Orion kommer gå med samma utrusning på lördag!

"Komma Ner och Hoppas på Tempo" 

På frågan vilka förhoppningar Marit har på lördag så blir svaret:  "Han är som sagt inte så snabb ut och har tyvärr fått spår långt ut bakom vingen - så jag hoppas bara att han kommer ner nånstans och slipper backa sist. Jag hoppas att dom kör lite där framme för annars är det svårt att komma in i matchen om de ligger en bit bak". Fortsätter frågestunden och undrade om Orion Tilly skulle varit en känd människa - vem skulle han då mest likna? "Jo då hade han kanske varit som Ljubomir Vranjes för han har också korta ben men är ganska snabb ändå". Ser även paralleller med deras vinnarskallar - om Du frågar mig som skribent! 

Att Chilla och Gärna en Tupplur eller Två" 

Orion är en mycket snäll och okomplicerad häst som gillar mat och att chilla med sina kompisar i hagen. Helt enkelt en livsnjutare som gärna tar en tupplur både i boxen och hagen när det är fint väder. 

 "Hårt Arbete Lönar Sig" 

Avslutningsvis ställde jag frågan till Marit vilket hennes motto är i livet och hennes spontana svar blev: "Jag vet inte om jag har något speciellt motto, men jag tror på att hårt arbete alltid lönar sig i slutändan. 

All Lycka!!! 
Jag Bugar, Bockar och Tackar Marit tillsammans med Orion för hennes svar och önskar Er all lycka och framgång på lördag och i Framtiden! Finns på Twitter: @Johanstravblogg