Jag säger välkommen till Maria-Lena Nordin skötare till dagsaktuella Serious Try som startar i helgen  (V7-7). Tycker det är strålande kul att Du ville ställa upp och svara på mina frågor - vilket är otroligt uppskattat hos mina läsare.


Från Hoting till Östansjö!!

Maria-Lena kommer ifrån den lilla Byn Hoting som i travvärlden är mest känd för sin  travveckan i juli. Denna 800-meters  bana är supercharmig och verkligen värt ett besök!  Maria-Lena har hållt på med hästar i större delen av sitt liv - det hela började med ponnytrav och sedan dess  har de rullat på. Efter studenten (år 2000) flyttade hon till Sundsvall där hon började arbeta hos Christer Nylander. Fick efter detta chansen hos Robert Bergh och Maria-Lena berättar: "där fick jag verkligen en utmaning då jag skötte flera speciella och lite svåra hästar. Jag fick även chansen att vara "lyxskötare" när jag bara hade fyra hästar att sköta om under en period". Hon är sambo med travtränaren och kusken Henrik Svensson som "tog ut sin proffslicens i januari 2005. Redan i majmånad hade han så många hästar i träning så att Maria-Lena kunde omgående börja arbeta hos honom. De bor på hästgården i Östansjö och tillsammans har de barnen Elsa (8 år) och Märta (5 år). 


"Jag Älskar Mitt Arbete"

"Dagen börjar i ottan och då släpps hästarna ut och efter det mockar och höar vi. Sedan genomförs första körturen. Vi kör tre turer innan lunch och en till två turer efter lunch. Sedan tar vi in hästarna och fodrar dem och när de har ätit upp börjar vi med eftermiddagsfixning av hästarna. Jag älskar mitt arbete och kan inte tänka mig att jobba med någonting annat - det är en livsstil och resterande av den lediga tiden lägger vi på familjelivet" berättar Maria-Lena.


 Då pratar vi lite om Serious Try


"Snäll och lite Besvärlig att Köra"

Serious ropade sambon Henrik in på en kriterieauktionen och Maria-Lena har haft honom som passhäst sedan sommaren han var tre år (idag är han fem). Hon beskriver Serious som en väldigt snäll häst, dock kan han vara något besvärlig att köra. Av denna anledningen så är det bara Henrik och Maria-Lena som kör honom. Hon berättar: "han är lite speciell och kan bli väldigt tuff bitvis då han springer och kniper och ska slåss. Men han blir bättre och bättre och han har mognat mycket det sista året och är betydligt mer lättkörd. Från början var det bara Henrik som klarade av att köra honom på rakbanan, då han gick över i passgång när han inte själv fick bestämma tempot.  Fast i år har även jag lyckats att köra felfritt med honom". Så han blir bara bättre och enklare med åren!


"Intervaller i Backe och på Rakbana"

De satsar på intervaller i backe och på rakbana - träningsupplägget ser ut enlig följande:

- Värmer cirka 8 km på en kuperad slinga i skogen.

- Kör två alternativt sex 900-meters intervaller i backe.

- Sex 800-meters intervaller på rakbanan. 


"Myskillen: En Tiger som kan bli lite Lat"

Det är alltid roligt att få höra vilken typ av individ en häst är och Serious Try är en  humörshäst som ibland är som en tiger medan han i andra situationer kan vara lite små lat.  Är det något han uppskattar så är det att bli ompysslad på eftermiddagarna - en stor favorit är massagen och stretchningen. Han är en riktig myskille som definitivt inte säger nej till mat eller favoriten morötter. Något som utmärker och beskriver Serious Try är att han brummar en hel del - Maria-Lena berättar: "Han brummar när han är missnöjd över något men även när han rullar sig eller tycker något är skönt.  Han brummar även när han blir busig och ska slåss när man kör honom  fast även på väg till och från hagen. Ibland så känns det som att han försöker prata med mig när han brummar på. ️ Han är så personlig och riktigt rolig"!!


Lösningen: Norsken

När Serious går felfritt är han mycket bra och är både stark och snabb. Han har fortfarande problem med voltstart och det slutar som oftast med passgång.

Vid bilstart är det bättre, men detta kan även inträffa här speciellt om han tycker att det går sakta eller om något ekipage kör för nära. Maria-Lena berättar: "I början av fjolåret var han  bråkig bakom bilen och jag minns när han skulle starta på V75 uppe i Umeå - då övade Henrik med honom tre gånger bakom bilen men han vägrade gå upp till vingen. Efter den starten satte vi på honom ett trekvartsstängt huvudlag och då började han sköta sig. Men efter någon starter blev han för het med detta, så nu går han med ett trekvartsstängt norskt huvudlag och det funkar bra. 


"Drömscenariet: Ledningen"


Det blir med största sannolikhet skor runt om och med tanke på vinterbanan så blir det troligen skor med brodd - vilket inte är  något större problem för Serious.. Maria-Lena berätrar att hon aldrig brukar lägga sig i Henriks tankar och funderingar kring hur loppen skall köra. Detta för att inte störa hans uppladdning och funderingar. Hon berättar vidare: "Serious går bra ifrån alla positioner men önskar att han får bestämma i ledningen och sedan sprinta ifrån fältet tillslut. Sedan skall man ha i åtanke att han är behandlad och har varit ifrån sedan senaste starten". 


"Lugn och Nervös"

"Jag brukar hålla mig lugn innan start men när jag har släppt ut hästen till loppet blir jag fruktansvärt nervös. Vissa hästar blir jag mer nervös än andra. Serious är en sådan som jag blir extra nervös över för jag vet ju att han kan dumma sig innan bilen släpper och jag vill ju så gärna att han skall sköta sig"


"Ska man göra något så ska det vara helhjärtat"

När Maria-Lena får frågan vilket motto hon har i livet blir hennes självklara svar: "att skall man göra något så ska det vara helhjärtat! Halvdant och slarv är det värsta jag vet". Hon fortsätter: "Jag vill också verkligen puffa för hästskötaryrket. Visst det kan vara lite tungt ibland men det glömmer jag fort för det är så fantastisk roligt och man får vara ute mycket i friska luften och träffa mycket olika människor både på och sidan av banan. Sedan får man ju jobba med dessa fantastiska djur hela dagarna som alla har olika personligheter och egenskaper. ️Man blir aldrig fullärd utan man kan lära sig något nytt nästan varje dag - det är intresset och viljan som sätter gränserna. Att få arbeta med sin hobby är ju rena lyxet avslutar Maria-Lena


Lycka Till!!!

Jag tackar Dig Maria-Lena Nordin för Dina öppenhjärtliga svar och önskar Dig och Henrik alla lycka på lördag och i framtiden! Serious Try är precis som vanligt ett garanterat streck på min lapp!!!


Återigen Tack!!!