Då var det dags för veckans intervju och jag hälsar skötare Kristina Engström välkommen! Hon har hand om travaren Hades Håleryd som ställer upp i Klass I-Finalen på V7 på lördag.

"Ringde Peter Untersteiner"

Kristina fick sitt hästintresse i tidig ålder när hon började rida hos en granne till hennes föräldrar . De skötte om olika raser, men det var travhästarna som fanns i Kristinas hjärta direkt ifrån början. Och av den anledningen valde hon travinriktningen på gymnasiet när hon kom in i skolan i Skara. Kristina berättar:  "Efter skolan jobbade jag i många år i ett stall strax utanför Skara tills dem la ner sin verksamhet. Då hamnade jag ett kort tag nere i Småland innan jag kände att nu måste jag göra ett val - antingen ska jag jobba hos en tränare där jag kan utvecklas eller lägga av helt med travet". Hon tog där av tag i saken och ringde till Peter Untersteiner och fick komma på en anställningsintervju hyfsat omgående. Det resulterade att Kristina fick en anställning på gården i Holm där hon trivs mycket bra! 

"De Bästa är Hästarna och Friheten under Ansvar"

Kristinas arbetsdag börjar i ottan omkring 05-06-tiden och hon berättar vidare:  "Någon av oss som jobbar på gården har oftast hunnit fodra kraft så jag brukar börja med att byta täcken och släppa ut mina hästar i sina hagar. Efter det är det mockning och annat morgonfix som står på schemat.  Vi börjar köra hästarna vid klockan 08 och normalt är det tre till fyra hästar att träna måndag till tisdag samt torsdag till fredag. Onsdagar är det vilodag på gården och det är oftast bara någon enstaka häst som går lite motion.  Efter lunch ska hästarna borstas och kollas igenom och annat övrigt som skall göras i ett stall innan det är dags att säga godnatt och åka hem".  

Den stora fördelen med yrket tycker Kristina är att få jobba med det som hon gillar allra bäst d.v.s Hästarna. Hon berättar: "Friheten vi får hos Peter är en stor fördel och det är såklart frihet under ansvar som gäller, men han litar på oss att vi säger till så fort någon häst inte känns ok". Blir lite nyfiken på att höra om Kristina tycker att hennes jobb innebär några nackdelar och direkt får jag svaret att det är när någon häst lämnar träningsverksamheten. "Jag fäster mig vid mina passhästar och måste hela tiden påminna mig om att jag bara har dem till låns" förklarar Kristina.

"Skönt att Stå vid Sidan men kan inte slappna av för än Hästen är i Mål" 

Hades kom Peter Untersteiner i början av April ifjol och Kristina blev omgående hans skötare. Hon berättar:  "Han fick direkt komma till mig på gården då jag hade en tom box. Den förra hästen var ett sto som skulle gå till avel och då passade det bra att Hades kunde ta den platsen. Jag har inte några bra tävlingsnerver och tycker det är skönt att få stå vid sidan under loppen och först när hästen är i mål kan jag slappna av". 

"Hades Bestämmer i Hage och Vet vad Han ska Göra"

Hades Håleryd eller Hades som han alltid kallas är en väldigt lugn individ som sällan stressar upp sig. Det är han som bestämmer i hagen och de andra vet att man inte busar eller bråkar med honom - för då säger han ifrån. 

Blir nyfiken på att höra kring hur hans träningsupplägg ser ut och fick följande svar från Kristina: "Hades tränas tre gånger i veckan - två gånger får han träna intervaller i vår backe, där brukar han springa fyra eller sex stycken intervaller. Mellan jobben joggas han en dag och han är en sådan häst som bara gör det han måste - ingen stress och ingen hets när han inte tränar! Han vet vad han ska göra och det räcker gott".

"Som Vanligt Helstängt Huvudlag och Jänkarvagn" 

Hades är inget startsnabbt ekipage fast han kämpar alltid hela vägen till mållinjen. Kristina avslöjar att: "de kommer inte vara några ändringar i hans utrustning tills på lördag. Han har bara tävlat med helstängt huvudlag hos oss för att få honom mer fokuserad. Spår 6 är varken det sämsta eller bästa spåret för honom. Jag hoppas att han kommer ner i andra spår ganska långt fram och att han får en bra resa utan störningar så att han kan spurta till slut. Det är många bra hästar med i loppet så jag vågar inte hoppas på allt för mycket". 

"En Gunde som kan se Spöken"

Skulle Kristina beskriva honom som en person så blir det en lugn person som ger allt när det gäller precis som Gunde Svan! Han hittar inte på så mycket dumheter, men han är duktig på att  se "spöken" berättar Kristina. "Han blev så rädd en gång för ett mötande, stillastående ekipage att han tog en tvär vändning rakt in i staketet till en av våra hagar - det ordnade sig trots allt utan att någon kom till "skada". 

"Man kommer Långt på att Försöka och Göra så Gott Man Kan"

Avslutningsvis frågade jag Kristina om hon har något Motto i livet? Hennes svar blev: "Jag har inget direkt motto jag lever efter, men brukar tänka att man kommer långt på att försöka och göra så gott man kan. Sedan kan såklart allting bli bättre med övning! 

Lycka till Kristina!!!

Jag bugar, bockar och tackar Dig Kristina för att du tagit Dig tid för denna intervju. Jag önskar Dig all lycka i helgen och i framtiden och hoppas verkligen att få ser Er i vinnarcirkeln på lördag!


Återigen Tack!!


Följ mig här på Twitter där jag länkar till Samtliga Publiceringar


Läs tidigare Intervjuer:

Jetset tillsammans med Skötaren Johanna Kinell

Orion Tilly tillsammans med Skötaren Marit Jonsson

Serious Try tillsammans med Skötaren Maria-Lena Nordin