Året är 1988 och det var Samma År Som: 
 • Den första hjärttransplantationen med en svensk donator genomförs vid Sahlgrenska sjukhuset.  
 • De 15:e Olympiska Vinterspelen invigs i Calgary med deltagare från 57 länder. 
 • Den uppmärksammade styckmordsrättegången, där två svenska läkare dömts för mord på en prostituerad, måste göras om sedan flera av nämndemännen uttalat sig i media. Läkarna försätts på fri fot och frias senare från mord men förklaras skyldiga till styckningen. 
 • Donaus fördämningar brister i Bayern och flera städer svämmar över och stora markområden förstörs. 
 • Tjejvasan införs vilket är en kortare distans av Vasaloppet. 
 • Omfattande säldöd konstateras i Kattegatt. Över hälften av den svenska sälstammen dör efter att ha drabbats av en virussjukdom. 
 • Mats Wilander Vinner både Franska Öppna tennismästerskapet och US Open. 
 • Sverige gör det brottsligt att använda narkotika.  
 • Iran Air Flight 655 (ett civilt passagerarflygplan) skjuts ner av den amerikanska kryssaren I USS Vincennes, då fartygsbefälet misstagit flygplanet för fientligt stridsflygplan. Samtliga 290 personer i flygplanet dödas. 
 • Stefan Edberg vinner Wimbledon i tennis . 
 • 167 personer omkommer då en oljeplattform i Nordsjön exploderar. 
 • Olympiska Sommaspelen hålls i Seoul och drabbas av en stor skandal då den Kanadensiske löparen Ben Johnson varit dopat i 100-metersfinalen, som han vann på världsrekordtid. Han tvingas därmed lämna ifrån sig guldmedaljen.
 • Christer Pettersson anhålls för mordet på Olof Palme. 

Elitloppet 1988 


Mack Lobell är en av mina absoluta favorittravare historiskt sätt - om inte den bästa! Denna underbara travare vann inte "bara" två Elitlopp utan hela mitt travintresse grundar sig i denna härliga individ. Det var efter att jag fick beskåda och studera detta ekipage som jag var helt fast och en trogen kärleksrelation till travsporten hade inletts. Har så mycket gott och värdefullt att säga om Mack Lobell och just av den anledningen så ligger 1988-års elitlopp i toppen för mig. Det handlar som Ni förstår inte bara om själva Elitloppet utan vad han betytt för sporten.. Fast det mest minnesvärda från försöken är inte Mack Lobell heatseger, utan bägge utmanarna Sugarcane Hanover och Napoletano. Bägge ekipagen galopperade relativt omgående och tappade mycket värdefull mark. Att de lyckas ansluta till klungan är imponerande, fast att de sedan rundar hela fältet och straffar samtliga ekipage över upploppet är sagolikt bra (Sugarcane Hanover vann heatet). Se bägge försöken här nedan:

I finalen så försvarade Mack Lobell sitt innerspår och tog hand om ledning, positionen utvändigt om honom tog Napoletano som i nästa stund tog rygg på ledaren, vilket innebar att startsnabba Action Skoatter fick gå i dödens. De öppnade i ett hiskligt tempo där klockan stannade på 1.07,5 efter 500 meter, vilket var en extremt snabb öppning för denna tidsperiod. Sugarcane Hanover smög med utvändigt i rygg på Action Skoatter och mycket kändes att han hade fått loppet precis som de ville. Efter dryga 1000 meter så sätter Sugarcane Hanover in stöten och avancerar utvändigt - men samtidigt höjer Mack Lobell tempot och avgör loppet i en total överlägsen stil.  Se, Njut, Upplev - och framför allt Älska loppet om och om igen här nedan:


Fakta om Elitloppsvinnaren:

Namn: Mack Lobell                                                                  

Född: 1984 

Kön: Hingst 

Antal Vinster: 71 Vinster på 94 Starter. 

Tjänade Pengar: 22.408.640:- 

Segerprocent: 75,5% 

Insprungna Pengar per Lopp (i snitt): 238.390:- 

Kusk: John Campbell 

Vinnartid: 1.11,3 

Vinnarodds: 1.52 

Världsrekord:  1.09,7 (sprintdistans)

Rolig Fakta:  Är det yngsta ekipaget att vinna elitloppet (fyra år)

Död: 2016, avlivades i år p.g.a ålderskrämpor - han blev 32 år gammal och kommer leva vidare i våra minnen.   


* Andra Publicerade Elitloppsminnen: