V75-5:  Bronsdivisionen, Försök 5 i Meeting 7 - 2140 m Auto.

Ett par strykningar på två intressanta ekipage har gjort avdelning något ihålig men det finns trots detta högt spelvärde. 


Spetsanalys:

2.PHARON FACE är riktigt snabb ut och har tagit hand om ledningen de sista två starterna ifrån bricka 3 respektive 4 och denna gång är spåret ännu bättre. Invändigt  sitter pappa Ludde Kolgjini med 1.MARCIANO som visserligen är hyfsad snabb ut men som mer än gärna serveras en perfekt resa i rygg på favoriten. Gasglada Adrian sitter återigen upp så det är full laddning som gäller och dessutom tog de senast en längd på 5.SILVER ANNIE så allt talar för att de sitter tidigt i ledningen - är min självklara spetsfavorit. Skulle favoriten av någon anledning komma bort blir det en duell mellan 1.MARCIANO och 3.KUNG EDWARD, där den förstnämnda har stora möjligheter att svara ut samtliga.

Loppanalys:

Min självklara första hästen är formstarka 5.SILVER ANNIE  som senast besegrade favoriten PHARON FACE. Tog positionen som trea invändigt och fick chansen över Åbys dubbla Open Strech, sköt till bra och gick helt klart snabbast över upploppet med fullt tryck över linjen och inkasserade ett fint andrapris - avslutade sista 800 på 10,7! Näst senast hade hon ett svårt utgångsläge från bricka 12 men de hittade en helt ok position och satt till slut i femte par utvändigt, de tog initiativet på sista långsidan och över upploppet hade hon återigen högsta fart och kunde straffade samtliga på ett imponerande sätt - avslutade sista 800 meter på 10 blank.  Hon är visserligen hyfsat snabb ut, men kan aldrig hota favoriten om ledningen så lär köras kontrollerat ifrån start för att hitta en rygg utvändigt. Blir det samtidigt lite tempo framme i spets är mycket vunnet - kommer då flyga fram över upploppet och straffa samtliga. De satsar återigen med maxad utrustning i form av barfota runt om, jänkarvagn samt helstängt huvudlag. 

Favoriten 2.PHARON FACE har visserligen en bra uppgift framför sig och är min självklara spetsfavorit. I ledningen trivs han och har hela åtta triumfer på 13 försök ifrån denna position. Senast spetsade de utan några problem, men Adrian valde att släppa till HANDSOME BRAD - de fick en fin resa serverad i rygg på ledaren och avslutade helt ok.  Gången innan spetsade de återigen utan problem och höjde tempot rejält sista 800 metrarna, men de kostade och han stumnade rejält sista metrarna innan linjen - 08-fart mellan de sista 800 - 300 metrarna. Får de sitta och bestämma tempo en bit och "lura bort" en del av loppet är mycket vunnit och finns då stora chanser att de spårar hela vägen runt. Fast det skall noteras att han blivit stum över upploppet de senaste starterna och har inte vunnit sedan i juli. Blir samma utrustning i form av barfota runt om, jänkarvagn samt öppet huvudlag.

8.TE QUIERO GRIF (IT) drog återigen svartepetter i spårlottningen - har vid de senaste sex starterna startar ifrån bricka 8 tre gånger, så raden är lite missvisande. Gjorde det bra i skymundan senast då han fick backas sist ifrån sitt åttonde spår och avancerade sedan fram som trea invändigt - fick sedan aldrig luckan så hade i princip allt sparat i mål. Näst senast gjorde han comeback efter att ha pausat i dryga 1,5 månaders och spetsade ifrån spår två - stred tappert i ledningen men blev nerspeedad under de sista 50 metrarna. Har nu två lopp i kroppen och lär vara förbättrad till denna starten - de sparade krafterna senast kan komma väl till pass. Det stora frågetecknet är återigen spåret och skulle det lösa sig för Veijo från start så blir han mycket svårslagen - de satsar återigen på barfotabalansen. 

För fyra starter sedan hade 1.MARCIANO lite flyt då många av konkurrenterna galopperade och kunde där av relativt tidigt överta ledningen från sitt bakspår (bricka 10) - fick några längders ledning strax innan upploppsklockan ringde och höll detta försprång ända in i mål - avslutade 12.2 sista varvet. Senast startade han med samma utgångsläge (bricka 1) och kunde inte försvara ledningen, men hittade ut i andra spår relativt omgående och fick till slut en fin position i andra par utvändigt - men när de svängde in över upploppet fanns det inget tryck i honom och sjönk igenom fältet.  Att de nu startar vecka vecka kan vara rejält positivt för denna lite halvsega travare. Ludde har siktet inställt på att ta rygg på favoriten och kommer då att få ett perfekt smyglopp i rygg på favoriten - hittar de luckan från vinnarhålet finns chanserna till triumf.  Gick med skor senast men nu pratar stallet om att rycka bakskorna, vilket är en balans som han trivs ypperligt med.

9.WOLLAFUR har inte kommit upp i samma form som i fjol, men besitter en hög grundkapacitet och är härdade i V75 sammanhang. För tre starter sedan tog de positionen i tredje par utvändigt, avancerade fram  utvändigt om ledaren på sista långsidan och pressade ledaren rejält och stred verkligen hela vägen in i mål men blev straffade av en stark spurtande DONATO E - avslutade 12,5 sista 700 meter. Senast spurtade han på nytt riktigt stark men blev på nytt passerad de sista metrarna. Han har nu tre lopp i kroppen och har sakta men säkert bara blivit bättre så fjolårsformen är kanske på väg. Är totalt bortglömd av de tidigare spelarna och har ett fint smygläge - kommer på nytt fälla många över upploppet. Planen är att rycka samtlig skor och blir även helstängt huvudlag som senast.

Näst senast skrällde 3.KUNG EDWARD på V86 över stayerdistansen 3140 meter efter han fått en bekväm resa på innerspår - hittade luckan med dryga 200 meter ifrån mål och spurtade ner samtliga. Senast så fick han en tyngre inledning där han fick gå en tid i tredje spår innan han avancerade fram i dödens, blev visserligen avlöst och fick en rygg att gå i utvändigt - men hade inte sin bästa dag och kunde inte alls utmana. Har nu ett perfekt utgångsläge och är dessutom relativ snabb ut så det är möjligt att det testar köra en bit, men att det skulle lyckas ta sig förbi favoriten är långsökt - så risken är att det blir dödens och att vinna härifrån blir rejält svårt. Skulle de istället hitta en rygg utvändigt, kan en ny triumf vara inom räckhåll då han verkligen visat att han kan röra på sig till slut - blir återigen barfota runt om.

Bakom denna kvintett finns det en intressant trio men hög skrällpotential: 

10.MITOS GOLD är inte helt att lita på i travet och har hela tre galopper på fem starter. Har ett lopp i kroppen efter att ha pausat i fyra veckor - såg då riktigt fin ut där han fick en snäll resa som trea invändigt och när luckan dök upp över upploppet avslutade han riktigt starkt. Man skall inte begära att han skulle kunna utmana Deimos Racing men avslutade 10,5 sista 700! Innan dess var det två galopper, men för fyra starter sedan spetsade han ifrån bricka 1 och det blev en kontrollerad spets och slut seger. Formen är det verkligen inget fel på och möter denna gång betydligt enklare motstånd. Med lite tempo längs vägen så kan detta mycket väl vara vinnare, är förvånansvärt lite streckad.. De blir återigen skor runt om och öppet huvudlag. 

7.COMANCHE MOON (DE) Ett lopp i kroppen efter en månads tävlingsuppehåll och lär ha tagit några kliv emot formen med det loppet i kroppen, fast spåret drar ner möjligheterna - vingelrisk. Senast var det bakspår som gällde och kom då igenom riktigt bra ifrån start fast efter en rad positionsförändringar så blev han av med ryggarna och dödens var ett faktum. Det satte sina spår och han stumnade över upploppet, men insatsen skall ändå bedömas som godkänd. Detta är en travare som behöver få det lite mer serverat och är beroende av ryggar längs vägen,  skulle de hitta ner i en rygg ifrån start så skall de inte nonchaleras helt - blir samma utrustning som senast d.v.s skor runt om och vanlig vagn. 

4.SPEEDY SUS är kanske inte vinnaren i loppet , men har flera stabila insatser på kontot och senast höll han helt ok från andra par utvändigt - STARZINNER blev då en för alldeles tuff uppgift. Utgångsläget är helt ok och kan på nytt smyga med i ryggar - tränare som i vanlig ordning sitter upp planerar att rycka framskorna, annars blir det vanlig vagn med halvstängt huvudlag. Löser det sig längs vägen kan de få en liten liten slant med sig hem. 

6.PILEVALLAS KRABAT väger lite lätt i detta sällskap - har tre raka insatser i 10.000 kr lopp och trots vettiga utgångsläge så har han inte lyckas ha nosen först över linjen. Denna gången är motståndet betydligt tuffare så ett defensivt upplägg är att vänta och med en hel del klaff kan de få en matpeng. Har de senaste starterna gått med skor, men tillåter hovarna utesluter inte tränarna att rycka skorna bak. 

Ranking:

A: 5  B: 2 - 8 - 1 - 9 - 3  C: 10 - 7   D: 4 - 6


Strukna:

11. MELLBY DEMON

12. STARZINNER (US)