Då var det dags att skriva några ord inför söndagens extra omgång där Breeders Crowns semifinalerna kommer avgöras. Är alltid lika intressant att följa dessa årgångshästar och se framtidens stjärnor och som vanligt avgörs de över full distans. Och Ni som inte redan vet det så är det totalt tolv stycken semifinaler (tre lopp i varje klass) som körs denna eftermiddag/kväll och klasserna är:

- 3-åriga Ston

- 3-åriga Hingstar/Valacker 

- 4-åriga Ston

- 4-åriga Hingstar/Valacker

De fyra bästa avancerar till final, vilket kan gör det lite extra knivigt rent spelteknisk då många ekipage i första hand vill kvalificera sig till final. Det är Solvalla som är värd för dessa tävlingar och här är upplopp 196 meter. Väderprognosen säger 6 grader med en del regn (11 mm). 

Fast det absolut roligaste är att se Johnny Takter tillbaka på V7 efter sin timeout - Välkommen!!

Jag tar det ifrån början:


V75-1: Gigantisk Favorit - Garderar!!

Vi inleder med treåringarna och pojkarna. Här finns en solklar storfavorit som jag kommer gardera, då procentsatsen är alldeles för hög! De ekipage jag vill prata om är:

2 MARVELOUS (0%): Inte startat på en månad, fast har intressanta ändringar med både Jänkarvagn och barfotabalans. Kan smyga med härifrån och skall verkligen inte nonchaleras.

3:MONARK NEWMEN (2%): Kommer troligtvis spetsa i första fas och är nöjd med att få positionen i rygg på ledaren. Nu är det första gången barfota runt om och det är verkligen högintressant - kommer luckan så vet man aldrig?? 

4:PAUL THE APOSTLE (7%): Björn upp för första gången och kommer att utmana om ledningen i första fas. Fast risken är stor att han fastnar utvändigt om ledaren.. Skulle favoriten svika är detta ett riktigt tidigt bud!

5:POLICY OF TRUTH (81%): Storfavoriten som kan vara storleken större än övriga. Kommer med största sannolikhet få överta ledningen och väl här kan loppet vara avgjort - Spets och Slut? Tack vare den extremt höga procenten så väljer jag att gardera..

6:DESTINY AM (4%): Härifrån får de försöka hitta en vettig rygg och försöka straffa så många som möjligt över upploppet.

8:SUPER NICE (3%): Gillar jag skarpt och tror alltid på, så självklart är detta min ranking tvåa. Fast spåret är en stor nackdel och behöver verkligen klaff härifrån - däremot tror jag att de fäller många. Alla??

Vem sitter i Ledning:  MONARK NEWMEN  och PAUL THE APOSTLE är snabbast ut, fast bägge två lär släppa till storfavoriten POLICY OF TRUTH.

Håll Ögonen på: Om favoriten POLICY OF TRUTH får överta ledningen. Annars varnar jag alltid för SUPER NICE!

Min Rakning:  5 - 8 - 4 - 3 - 6 - 2 - 9 - 11 - 12 - 10 - 1 - 7 

Strukna: -


V75-2: Stall Redén gör det Igen??

Då var det dags för de 4-åriga killarna och de jag vill nämna är:

1:M.T.KINGOFTHEHILL (15%): Tror att Björn kommer ladda honom ifrån start och tror verkligen att han kommer att försvara ledningen. Väl i ledningen är han såklart hästen att slå och tror att det kan bli en tuff uppgift för de flesta. Dessutom med bra insatser i ryggen - Spets och Slut?

2:NOBEL AMOK (2%): Vill ändå nämna honom med tanke på hur snabb han är ifrån start, fast att jag tror det blir svårt att vinna. Sedan är det inte säkert att de laddar hundra ifrån start med tanke på galoppen senast. 

4:CALLE LADAY (1%): Ytterligare ett startsnabbt ekipage som med flyt kan hitta till ledningen. Fast har inte startat på två månader så rankar ner honom - men barfota runt om...

5:PAJAS FACE (9%): Kan laddas ifrån start, men smartast är att smyga med då det blir svårt att nå en ledning härifrån. Ett kärt återseende på V7 hittar vi där bak - Välkommen tillbaka Johnny!! Det lutar åt barfota runt om - skall streckas vid gardering.

6:ISOR HÅLERYD (27%): Favoriten i loppet som verkligen är kapabel, fast endast en start efter halsproblem och det gör mig osäker. Normal standard är han helt klart en vinnarkandidat, så rekommenderar gardering. 

7:ERIK STING  (11%): Ett lopp i kroppen efter vila och då tog han en imponerande triumf på V7 i Skellefteå. Visserligen startsnabb, fast är inte helt säker på att det laddar max här. Detta är ett ekipage jag aldrig riktigt fastnat för och återigen så tror jag inte riktigt på honom. Men allt är möjligt..

8:IN VAIN SUND (14%): Ett väldigt tidigt streck och såg hur fin ut som helst i Paris under Europaderbyt - dessutom med sparade krafter! Reser dessutom väldigt bra så det är inget orostecken. Spåret är visserligen ett minus, men är startsnabb och kan hitta en bra position tidigt - Min Vinnare och en Spikkandidat!

9:HEAVY SOUND (16%): Spåret skrämmer inte, utan härifrån kan han smyga med och sedan sätta in stöten. Går även barfota, vilket såklart är ett stort plus - Streckas Tidigt!

Vem sitter i Ledning:  M.T.KINGOFTHEHILL är min spetsfavorit och tror att han kan försvara sitt innerspår även fast han är omgiven av riktigt startsnabba ekipage. 

Håll Ögonen på: IN VAIN SUND som verkligen visade senast att han kan matcha de bästa - Chansspik? 

Min Rakning:  8 - 1 - 9 - 6 - 7 - 5 - 10 - 2 - 4 - 3 - 12 - 11 

Strukna: -


V75-3: Spik vs Lås vs Trehästarslås??

Då var det dags för de 4-åriga Stonen. Här har jag en känsla att jag kommer gå relativt kort - lås eller kanske till och med spik. De ekipage jag vill prata om är:

1:PASITHEA FACE (20%): Tappat lite i form, fast måste ändå räknas och är huvudkonkurrent till mitt spikförslag. Frågan är vilken position hon får ifrån start, då hon inte är direkt startsnabb - instängd eller hittar hon luckan?  

4:GALACTICA (42%): Helt klart en spikkandidat och procentsatsen är i nuläget hög med fortfarande acceptabel. Från det här utgångsläget kan de bli ledningen då de snabbaste finns utvändigt. Blir det ledningen så tror jag han är ohotad. Blir det ingen ledning, tror jag omgående att han få en fin ryggresa. Det pratas om barfota bak - Min Vinnare i Loppet, Spik? 

5:MAGNESIA (4%): Har blandat och gett på senaste tiden, fast skulle det bli ledning så kan det räcka långt. Skorna plockas bort till denna start och känslan är att han kommer svara bra på detta - Skräll?

7:FACILE BOKO (8%): Väldigt kapabel men inte startar på tre månader - rankas ner av den anledningen.

10:FAYE BROS (11%): Enbart toppinsatser på senaste tiden, så formen är på topp. Från detta spår så behövs förstås en hel del klaff, fast streckar man på så är det ett givet streck. 

Vem sitter i Ledning:  MAGNESIA tror jag är snabbast ifrån start, fast GALACTICA kommer nog försöka svara som dessutom startar innanför.

Håll Ögonen på: GALACTICA, PASITHEA FACE samt FAYE BROS som i min värld höjer sig från övriga ekipage.

Min Rakning:  4 - 1 - 10 - 5 - 7 - 2 - 3 - 12 - 6 - 8 - 9 - 11

Strukna: -


V75-4: Ledningen kan fälla Favoriten?

Då var det dags för de yngre stona d.v.s 3-åringarna. Blir några streck här fast försöker nog gå relativt kort - de jag vill snacka om är:

1:ZAHARA GOJ (23%): Kommer med största sannolikhet laddas ifrån start och försöka försvara sitt innerspår, men kan bli svårt.. Blir det ledning är frågan hur mycket den kommer kosta i förlorade krafter annars sitter hon på triumfkortet - streckas tidigt!

2:GORGEOUS BOKO (14%): Kommer ifrån det här utgångsläget kunna smyga med och få en bra rygg. Har en bra avslutning - intressant!

3:LUCK IS BACK (9%): Är utmanaren om ledningen och har en känsla att det kan bli en rejäl fight här. Kommer hon enklare till ledningen kan det räcka långt...   

4:RIO RITA FACE (5%): Kanske ingen självklar segerkandidat, men är ett av ekipagen som kan gynnas om det blir körning där fram. Till denna start blir det dessutom barfota runt om - Outsider! 

5:FANTASY RIVER (13%): Har visat stabil form och det mest intressanta är att det bli barfota runt om för första gången! Vilket kan ge en grymt bra effekt - högintressant!

7:UNCERTAIN AGE (10%): Hittar de härifrån en bra rygg så skall de räknas tidigt och gynnas vid hårt tempot - straffar många över upploppet! 

10:UNRESTRICTED (17%): Bara stabila och bra insatser på de senaste starterna. Grymt stark och kapabel, fast spåret är kanske inte det roligaste. Är kanske det ekipage som kommer gynnas mest av om det blir tempo där fram - streckas väldigt tidigt.

Vem sitter i Ledning:  Blir en fight mellan ZAHARA GOJ och LUCK IS BACK och det kan kosta mycket krafter att få ledningen.

Håll Ögonen på: FANTASY RIVER som skall gå barfota för första gången och UNRESTRICTED som gynnas starkt om det blir hårt tempo. 

Min Rakning:  1 - 2 - 10 - 5 - 7 - 3 - 4 - 9 - 8 - 12 - 11 - 6  

Strukna: -


V75-5: Spik eller Lås??

Då var det dags för en ny semifinal bland de 4-åriga hingstarna/valackerna. Här har jag också känslan att det inte krävs så många streck och det finns en spikkandidat - de jag vill tjöta om är:

1:TARGET KRONOS (11%): Min självklara spetskandidat och har en känsla att Adrian väljer att köra i ledningen, annars släpper han till min tipsetta. Kapabel och kan sälja sig dyrt om han får styra tempot där fram.

2:BOTTNAS COMMANDEUR (1%): Ett kärt återseende på V7 då han ligger mig väldigt varmt om hjärtat, fast blir inget streck denna gång tyvärr.. 

4:GAMBINO DEGATO (4%): Skall inte helt nonchaleras och med ett perfekt smyglopp så kan han straffa många till slut - helt klart en outsider?

5:EL DIABLO B.R (45%): Norska derbyvinnaren som har tre segrar i rad och är en självklar utmanare till min ranking etta. Besitter som sagt form och är riktigt starkt - ett måstestreck!

6:TOBIN KRONOS (28%): Det han visade upp i  Europaderbyt var grymt imponerande och fightades med stjärnan Readly Express ändå in i mål. Så formen är på topp och kan tidigt få överta ledningen om Adrian väljer att släppa. Min Vinnare och del i ett väldigt starkt lås!

8:OTTENS CASHER (2%): Med tanke på den fina segern på V7 så måste han nämnas och speciellt när segern skedde på Valla. Lite bortlottad här men visade senast att han kan spurta - en intressant outsider?

Vem sitter i Ledning:  TARGET KRONOS tar ledningen ifrån sitt innerspår, men frågan är om Adrian väljer att släppa till TOBIN KRONOS - är själv en aning tveksam till detta.

Håll Ögonen på: Duellen mellan låset TOBIN KRONOS och EL DIABLO B.R - för dessa är väl ändå storleken större än övriga ekipage??

Min Rakning:  6 - 5 - 1 - 4 - 8 - 2 - 3 - 7 - 9 - 11 - 12 - 10 

Strukna: -


V75-6: En Klass För Sig??

Ännu en semifinal i klassen 3-åriga ston. Återigen är det ett par ekipage som höjer sig ifrån mängden, fast går favoriten att stoppa?

2:GIZAH BOKO (2%): Min spetsfavorit som omgående kommer släppa till favoriten för rygg på ledaren är drömpositionen. Når hon hit är hon nästan garanterad en finalplats!

3:DARLING MEARAS (53%): Ser egentligen ingenting som kan få henne att förlora här.. Kan inte utmana GIZAH BOKO om ledningen men kommer i andra fas få överta ledningen relativt komfortabelt. Sedan är det Spets och slut? Det enda hotet är egentligen hur hon travar - Spik?

4:FLO JO KEEPER (10%): Är inte snabb ut så någon ledningen blir det inte, men utgångsläget är bra och letar här en position som 2:a eller 3:a utvändigt. Denna gång är det barfota runt som gäller - med klaff med i snacket!

6:UNDINE (22%): Utmanaren till storfavoriten som härifrån är ute efter en smidig smygresa. Kommer fälla många till slut - men kan hon verkligen utmana favoriten?

7:RATU ROYALE (4%): Outsider som har erfarenhet av att möta tufft motstånd - inte helt borta och letar man skräll är detta ett bra bud.  

10:RHYME BROLINE (5%):Behöver verkligen mycket tur härifrån om det skall lösa sig. Tror hon kan straffa många över upploppet med rätt resa - men inte alla??

Vem sitter i Ledning:  GIZAH BOKO  är snabbast ut, fast lär vara mer än nöjd med positionen i rygg på ledaren så släpper självklart till storfavoriten DARLING MEARAS 

Håll Ögonen på: om DARLING MEARAS går felfritt, för det är väl egentligen det mest logiska som kan fälla henne eller??

Min Rakning:  3 - 6 - 4 - 7 - 2 - 10 - 1 - 5 - 11 - 12 - 8 - 9 

Strukna: -


V75-7: Barfota Travaren Straffar Allt och Alla?

Vi avslutar med ett till 3-årings lopp (Hingstar/Valacker). Denna avdelning kommer jag nog strecka på lite granna:

1:ANTONIO TROT (3%): Når ingen ledning härifrån men däremot positionen i rygg på ledaren, vilket Jorma säkerligen är nöjd med. De vinner kanske inte men en finalplats är runt hörnet - skulle luckan komma så kan han spurta.  

2:MARCIANO (3%): Utmanar inte om ledningen fast ifrån det här utgångsläget är han nästan garanterad en fin resa - skall inte nonchaleras!

3:VALLEY BRODDE (16%): Formraden mer än ok och ifrån detta utgångsläget så tror jag att han når spets. Och med Örjan där bak så skulle jag inte bli förvånad om det slutar med Spets och Slut? Så det är ett självklart Streck!

4:EXPLOSIVE MERLOT (10%):Ett intressant ekipage som verkligen gynnas av barfotabalansen. Härifrån kan 40-åringen (Björn) smyga med och kommer sälja sig dyrt - Streckas!  

5:GRANT BOKO (20%): Är förste utmanare om ledningen och risken är stor att det blir dödens istället.. Skulle det bli en ledning så segerstrider han - annars får de hoppas på turen att det löser sig på vägen.  

6:GANDHI BOKO (10%): Tre segrar på fyra starter är imponerande och härifrån kan det bli en fin smygresa om de hittar rätt rygg - Streckas!

10:DEIMOS RACING (25%): Här hittar vi Kriterievinnaren som har två raka segrar över lång distans. Nu är det medeldistans  - kanske en nackdel? Har svarat bra på utrustningsändringarna och är självklart ett tidigt streck. Däremot är spåret svårt och motståndet tufft...  

11:DARTAGNAN SISU (10%): Ett väldigt tidigt streck och nästan min vinnare i loppet - det är spåret som gör mig en aning osäker. Har svarat hur fint som helst på barfotabalansen då han är obesegrad sedan de plockade bort skorna. Tidsmässigt över distansen (13,4) hör han till toppskiktet här - Streckas om sagt! 

Vem sitter i Ledning:  VALLEY BRODDE är snabb och tror han kommer försvara ut de andra startsnabba ekipagen utvändigt om honom. 

Håll Ögonen på: DARTAGNAN SISU som jag helt klart tror kan straffa samtliga här!

Min Rakning:  3 -11 - 4 - 5 - 6 - 10 - 2 - 1 - 7 - 9 - 12 - 8

Strukna: -