Då var det äntligen dags att "snacka" om den nya V75-omgången och det är som sagt Sprintermästaren där kval och final väntar imorgon! Ser verkligen fram emot dessa tävlingar enorm mycket och man blir verkligen bortskämd när den ena stortävlingen avlöser den andra! Upplägget är likt elitloppet där kvalet finns med på V75:an (förutom att det är tre kvallopp med 7 st ekipage i varje lopp) och sedan sker finalen i lopp 13 (loppet efter V75-7). De tre första i mål går vidare i varje kvaltävling, plus den bästa seedade fyran - d.v.s. totalt 10 ekipage. Kvalloppen har en relativt stor spridning av kvalité, så kommer gå rätt kort i dessa loppen (bl.a. minst en spik). Att slösa bort streck i onödan är inte min melodi, speciellt inte när övriga avdelningar är väldigt ovissa och kommer leta skrällar här istället. Där emot tror jag att en del självklara favorit kommer fällas - vilket kommer gynna utdelningen. Det svåra med dessa kvallopp är verkligen att en trolig vinnare kan vara nöjd med en andra plats, då det handlar om att spara krafter till att vinna en kommande final. Det är detta som också är tjusningen med denna underbara sport och dessa speciella omgångar - vilket gör analysen extra viktigt!  Och analysen har pågått sedan i söndags och skall nu presentera mina tankar inför omgången:


V75-1: Klasshästen som skall Garderas??

V75:an inleds med ett stolopp och här är klasshästen 4:Some Summit (53%) storfavorit. Fast jag kommer personligen gardera, då hon i startat på snart 11 månader! Hon lär behöva något/några lopp för att närma sig formen, visserligen har hon en enorm kapacitet så skulle inte bli förvånad om hon visar vad skåpet skall stå. Fast min första häst i detta lopp är 5:Coco Die Vie (12%) som nu möter lite enklare gäng och har i storloppen verkligen visat att hon duger - tror stenhårt på henne! 1:Bonbon Mearas (14%) försvar troligen ledningen, sedan är frågan om Erik väljer att släppa eller ej - väljer han att köra i ledningen är det högintressant.  Skrällvarningarna finns i form av 3:Catwalk In (3%) som är en hårdtyp som med ett smyglopp kan överraska. 11:Ski to the Max (2%) har bevisat förr att hon duger och med rätt lopp kan allt hända. Sist vill jag nämna 10:Evin Boko (5%), som verkligen varit långtifrån formen från det hon visade ifjol - fast börjar formen närma sig är hon en kandidat. 


V75-2: En Smart Trio?

Då var det dags för sprintermästarens kvaltävlingen 1. I detta lopp finns en kandidat till slutsegern och det är storfavoriten i detta lopp, nämligen 5:Uncle Lasse (69%). Denna elithäst har en enorm kapacitet, fast i bagaget har han nu två raka andra platser. Formen är på väg och det ryktas att han kommer vara kraftigt förbättrad till denna start. Så självklart är det ett spikförslag, fast man får inte heller glömma bort att det är en kvaltävling och här är det taktik som gäller då de vill kunna spara så mycket krut som möjligt till en final. Vill man gardera (vilket kanske är både smart och klokt) så är 2:Telecomando O.K (17%) ett bra val. En viss Goop på en startsnabb häst då kan det mycket väl bli spets och slut - fast nu kanske motståndet skrämmer något vilket innebär att han kanske släpper ledningen för att få en bra rygg. Den sista jag vill nämna är 4:Breidabliks Nubbe (9%) som kan sitta i ledningen tidigt om Goop väljer att släppa. Då är frågan hur mycket en viss farbror vill utmana innan finalen?


V75-3: Spik - Spets och Slut?

Kvaltävling 2 och när det gäller sprintermästaren så måste man se upp med Peter Untersteiner då det är hans stora dröm att triumfera på sin hemma bana. Dessutom skall man ha i bakhuvudet att han är enormt hemmastark och det är en fördel. Så ett hett spikförslag är på storfavoriten 1:Poet Bronline (52%). Inte så kul med tanke på procentsatsen, men man bör ha i bakhuvudet att de har satsat långsiktigt inför denna uppgift. Han har dessutom perfekt startspår, jämfört med värsta konkurrenten och är dessutom enormt startsnabb - det luktar spets och slut långa vägar! Nu finns det såklart ett men och det är att en häst som jag personligen tycker om riktigt mycket och den jag pratar om är Goop med 5:Cruzado Dela Noche (30%). Nu är spåret betydligt sämre än Poet Bronline och frågan är hur mycket Goop väljer att utmana? Kapacitetsmässigt är han minst lika bra (om inte bättre) och detta är egentligen ett gångbart lås.